Am primit ieri acest e-mail de la un vechi prieten care ne-a făcut plăcerea de a ne vizita pentru prima dată în această săptămână. Cu permisiunea lui, dar cu condiția să nu îi dezvăluim identitatea, reproducem textul în întregime:

“Ian Tilling a fost unul dintre primii oameni pe care i-am cunoscut când am ajuns în România, cred că undeva prin 1998. Primul adăpost al Casei Ioana tocmai ce fusese deschis, iar Ian îmi povestea despre miile de obstacole birocratice pe care le-a avut de înfruntat până să reușească să pună în funcțiune adăpostul. Chiar mi-a făcut cinste cu o bere, în ciuda faptului că fondurile erau atât de indispensabile atunci ca și acum. Dacă-mi amintesc bine, ne-am întâlnit la Grand Cafe pe Pache Protopopescu, de altfel, un loc destul de frecventat de Ian pe atunci.

De-a lungul anilor am fost la curent cu evoluția Casei Ioana și am fost surprins de cât de multe lucruri a reușit Ian să facă împreună cu echipa sa. După acele vremuri de început, specificul sprijinului oferit de Casa Ioana s-a schimbat oarecum, reflectând schimbările demografice survenite în rândul persoanelor fără adăpost din București. La începuturi, accentul era pus pe sprijinirea bărbaților singuri fără adăpost. Astăzi se orientează spre familii fără adăpost și victime ale violenței domestice.

Spre rușinea mea, în ciuda faptului că mi-am oferit sprijinul prin diverse donații, nu am vizitat niciodată adăpostul. Mi-am îndreptat greșeala marți, când am mers împreună cu soția să lăsăm câteva haine de iarnă pe care le-am strâns cu ajutorul câtorva prieteni. De asemenea, am avut posibilitatea de a aduce o donație foarte generoasă pe care un prieten de-al nostru a făcut-o pentru Casa Ioana cu scopul de a se putea cumpăra saltele pentru noul adăpost ce urmează a fi deschis în Bucureștii Noi.

Nu am cuvinte să descriu cât m-au emoționat atât personalul uimitor, cât și persoanele care beneficiază în prezent de ajutorul lor. Vorbind de demnitate: aceste persoane ne pot învăța pe toți despre asta. De asemenea, ne amintesc două adevăruri fundamentale :

1. Cu toții avem datoria de a ajuta cât mai mulți oameni cu putință

2. Foarte puțini dintre noi ajungă să facă asta

Și eu și soția mea ne-am promis să sprijinim mai mult Casa Ioana, și asta vom face. De asemenea, aș sugera să vă rugați prietenii, voluntarii și donatorii să viziteze, cel puțin o dată, centrul și să vadă efectiv că ajutorul de care beneficiază aceste persoane aduce o nouă perspectivă asupra activităților minunate pe care le faceți”.

Leave a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked (Required)