Violența domestică afectează zilnic oameni din toată lumea și din toate categoriile sociale, atât în situații normale cât și în momente de criză. Statisticile UN arată că, la nivel global, una din trei femei devine victima agresiunii fizice,iIar în momente de criză, cazurile de violență domestică tind să crească semnificativ. Criza actuală cauzată de pandemie nu este o excepție, mai ales într-o țară ca România, unde, din nefericire, abuzul familial este deseori considerat normal.

În 2019, Poliția Română a înregistrat 44.094 cazuri de violență domestică și 51 decese. Asta înseamnă că, săptămânal, o femeie româncă a fost ucisă.

Statisticile din 2018 arată că 24% dintre femeile românce au suferit o formă de violență cauzată de partenerul lor, în timp ce 28% dintre ele cunosc alte victime printre prieteni și rude. Doar 47% dintre femeile chestionate erau conștiente de legislația care le protejează de violența domestică și 74% nu cunoșteau existența unui sistem specializat de sprijin.

Restricțiile de circulație cauzate de pandemia COVID-19 au avut un impact asupra tuturor dar mai ales unul extrem de dureros asupra victimelor violenței domestice. România nu a făcut excepție de la tendința globală și a raportat o creștere a numărului de cazuri de agresiune la scurt timp după impunerea restricțiilor. Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) a subliniat că numărul de apeluri către serviciul special dedicat raportării cazurilor de violență domestică s-a dublat în prima lună de carantină (în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut). Este de așteptat ca efectele carantinei să continue asupra noii generații care îndură ororile violenței domestice, chiar și după ridicarea restricțiilor.