Știri despre violență domestică

Violență în familie

Violența în familie cunoscută și sub numele de violența domestică (abreviat VD) , abuz domestic, abuz familial, abuz marital/conjugal sau violență intimă (abreviat VI), poate fi definită pe larg ca fiind un model comportamental abuziv al unuia sau al ambilor parteneri dintr-o relație intimă precum mariajul, concubinajul, familia, prietenia sau conviețuirea. Violența domestică are mai multe forme precum agresiunea fizică (efectivă sau sub formă de amenințare), abuzurile sexuale, abuzurile emoționale, controlul excesiv, dominarea, intimidarea, urmărirea, abuzurile pasive/ascunse (de exemplu, neglijența) și privarea economică.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Violen%C8%9B%C4%83_%C3%AEn_familie

Agresorii vor putea fi monitorizați cu brățări electronice esorii vor putea fi monitorizați cu brățări electronice | AUDIO (21/04/2021)

Cei care au comis agresiuni domestice și au pe numele lor ordin de restricție vor putea fi monitorizaţi cu ajutorul brăţărilor electronice. Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, aşteptat de mult de societatea civilă. Proiectul va merge la preşedintele Iohannis pentru promulgare.

https://www.europafm.ro/agresorii-vor-putea-fi-monitorizati-cu-bratari-electronice-audio/

Cum au trăit femeile din România în pandemie (22.01.2021)

Tensiunile economice și sociale și măsurile care limitează mobilitatea oamenilor și impun petrecerea unui timp mult mai îndelungat în spațiul domestic au generat o intensificare a violenței în familie, fenomen ale cărui victime sunt, în majoritate, tot femeile. Atât în România cât și în multe alte state ale Uniunii Europene sau din întreaga lume, numărul de cazuri de violență domestică a crescut în timpul crizei Covid-19, lucru semnalat atât prin plângerile înregistrate la poliție, cât și prin numărul de apeluri la urgențe sau la serviciile de consiliere și suport oferite de organizațiile neguvernamentale.

https://activecitizensfund.ro/cum-au-trait-femeile-din-romania-in-pandemie/

Legătura dintre bani și violența domestic (14.01.2021)

De cele mai multe ori nu facem o legătură directă între bani și violența domestică, dar educația financiară poate juca un rol puternic în povestea unei învingătoare și o poate ajuta să iasă din relația abuzivă sau ar putea chiar servi la prevenirea abuzurilor în primul rând.

https://aleg-romania.eu/tag/violenta-domestica/

Pe timpul pandemiei, femeile și copiii riscă să fie mai expuși violenței domestic (10.12.2020)

În condițiile izolării la domiciliu, limitării contactelor cu membrii rețelei sociale, efectuării muncii la domiciliu, închiderii școlilor, lipsei unor facilități de petrecere a timpului liber și insecurității financiare, s-a observat că relațiile familiale tind să devină din ce în ce mai încordate, accentuând vulnerabilitatea copiilor și femeilor și creșterea riscului de a fi expuși la fenomenul violenței domestice.

https://www.unicef.org/romania/ro/comunicate-de-pres%C4%83/pe-timpul-pandemiei-femeile-%C8%99i-copiii-risc%C4%83-s%C4%83-fie-mai-expu%C8%99i-violen%C8%9Bei

Acasă e un loc periculos sau despre capcana violenței domestic (25.11.2020)

Există un cerc vicios al violenței domestice care, doar foarte rar, poate fi interupt din afară și care, adesea, continuă atâta timp cât victima rămâne în viață.

https://www.dw.com/ro/acas%C4%83-e-un-loc-periculos-sau-despre-capcana-violen%C8%9Bei-domestice/a-55718891

Violența domestică: 4.856 de ordine de protecţie provizorii în 7 luni. 96% dintre autori sunt bărbați (12.09.20)

Poliţiştii au emis în primele şapte luni ale anului 4.856 de ordine de protecţie provizorii, conform Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, vizând 5.040 de persoane, autori ai unor fapte violente, majoritatea bărbaţi. Dintre aceste ordine, 2.293 au fost confirmate de procurori.

https://romania.europalibera.org/a/violen%C8%9Ba-domestic%C4%83-4-856-de-ordine-de-protec%C5%A3ie-provizorii-%C3%AEn-7-luni-96-dintre-autori-sunt-b%C4%83rba%C8%9Bi/30834738.html

Violență și discriminare (14.08.2020)

Chiar și acum, în multe sate, femeia merge cu doi pași în urma bărbatului atunci cînd cei doi se duc la o nuntă, la un botez ori la biserică.

https://www.dw.com/ro/violen%C8%9B%C4%83-%C8%99i-discriminare/a-54560800

Violența domestic în România: ”Un martor tăcut care nu ia atitudine devine complice la abuz” (14.08.2020)

Experți în combaterea violenței domestic au vorbit în detaliu despre ce putem face noi când vedem sau auzim de cazuri de violență domestic.

https://www.mediafax.ro/social/violenta-domestica-in-romania-un-martor-tacut-care-nu-ia-atitudine-devine-complice-la-abuz-19758311

De ce e nevoie de brățări electronice pentru bărbații violenți? (22.06.2020)

Dacă ordinele de protecție ar fi monitorizate electronic, unele cazuri de violență domestică nu s-ar mai transforma în crime.

Ce s-ar întâmpla dacă ar trece legea care ne interzice să vorbim în școli despre identitate de gen (18.06. 2020)

Senatul României a votat marți, 16 iunie, o modificare a legii educației care ar interzice – dacă va fi promulgată de președinte – orice referire la conceptul de identitate de gen în școli și universități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *