Dacă eşti abuzată, ar trebui să ai în vedere că:
A recunoaşte că eşti abuzată reprezintă un pas important. Ce se întamplă din acest moment, depinde doar de tine. Este posibil să simţi că mai ai nevoie de timp pentru a lua o decizie, sau ai luat-o deja. Orice decizie ai lua, nu uita că singuranţa ta este o prioritate.
Conform cercetărilor recente, numărul familiilor cu copii, care rămân fără adăpost este în continuă creştere. O dată cu creşterea nivelului sărăciei, multe familii se văd în imposibilitatea de a-şi mai satisface nevoile de bază. Dacă te afli în situaţia de a-ţi pierde locuinţa, Casa Ioana îţi poate oferi sfaturi cu privire la modalităţile în care poţi preveni acest lucru sau cu privire la măsurile ce trebuiesc luate în ipoteza în care acest lucru deja vi se întâmplă.
Dacă îţi pierzi locuinţa, ţine minte că dormitul pe stradă poate fi periculos. Este important să ai un loc călduros, sigur în care să stai până reuşeşti să rezolvi situaţia.
Partenerul tău nu are dreptul să te domine şi să te controleze. Tu şi copiii tăi aveţi dreptul să trăiţi în siguranţă.
La Casa Ioana, noi înţelegem cât este de dificil să trăieşti abuzată. Este posibil să te simţi speriată, izolată sau confuză. S-ar putea să te simţi ruşinată sau speriată să povesteşti cuiva despre situaţia ta. Însă, nu uita că nu eşti singură – există o serie de organizaţii ce ajută victimele violenţei domestice, precum şi Casa Ioana, ce te pot ajuta. Poţi verifica secţiunea “Adrese utile”.
A recunoaşte că eşti abuzată reprezintă un pas important. Nu trebuie să te decizi imediat dacă vrei să termini relaţia. Doar tu ştii care este decizia corectă în ceea ce te priveşte. Începe să iei decizii pas cu pas şi te vei simţi mai puternică.
Organizaţiile ce se ocupă cu violenţa domestică ar trebui să te sprijine în orice decizie ai lua. Acestea oferă o serie de servicii specializate şi nu te vor judeca pentru ceea ce doreşti să faci. Ei nu vor spune nimănui că i-ai contactat. Deşi în acest moment poate părea imposibil, îţi poţi reconstrui viaţa, iar Casa Ioana te poate ajuta în acest sens.
Dacă te decizi ce vei face, să ştii că este un proces ce necesită timp. Este posibil să doreşti să implici poliţia, să discuţi cu o organizaţie precum Casa Ioana, sau să închei relaţia. Orice ai decide, întotdeauna siguranţa ta este cel mai important lucru.
Organizaţiile din acest domeniu dezvoltă o serie de servicii care te pot ajuta pe tine şi pe copiii tăi să fiţi în siguranţă şi să obţineţi un ordin de restricţie, dacă abuzatorul te contactează.
Dacă încă locuieşti cu partenerul ce te abuzează, gândeşte-te cum să te protejezi pe tine şi pe copiii tăi:
Dacă ai decis să îţi părăseşti partenerul, ţine minte că acest lucru poate fi periculos. Partenerul este posibil să simtă că pierde controlul şi este posibil să recurgă la măsuri extreme pentru a te ţine lângă el. Asigură-te că îţi plănuieşti plecarea în siguranţă. Contactează o organizaţie precum Casa Ioana pentru a discuta despre opţiunile pe care le ai şi posibilitatea de a primi un loc într-un centru pentru victimele violenţei domestice.
Ar fi util dacă pot fi luate următoarele obiecte, doar în cazul în care este posibil:
Este natural să te gândeşti că partenerul tău se va schimba sau că abuzul va înceta. Însă, adevărul este că violenţa domestică se înrăutăţeşte de-a lungul timpului.
Este posibil ca un individ abuzator să îşi schimbe comportamentul. Dar înainte el trebuie să:
Violenţa domestică afectează copiii în diverse moduri. Vorbind şi discutând cu copiii, îi ajuţi să gestioneze ceea ce se întâmplă.
Copiii ce se confruntă cu situaţii de violenţă domestică pot răspunde diferit la această situaţie. Este posibil să se simtă speriaţi, nesiguri sau confuzi. Adesea, ei învaţă să îşi reprime sentimentele. Pot simti că violenţa trebuie ţinută ascunsă şi nu trebuie să discute cu nimeni despre ceea ce se întâmplă.
Anumiţi copii au probleme la şcoală şi devin agresivi sau au probleme cu somnul. Alţii vor fi elevi model, fiind speriaţi de conflicte şi de posibilitatea înrăutăţirii situaţiei de acasă. Alţi copii au dureri de cap sau răcesc frecvent.
Cu ajutor, copiii pot înţelege ceea ce se întâmplă. Pot depăşi această traumă şi pot merge mai departe cu viaţa lor.
Organizaţiile focusate pe fenomenul violenţei domestice, precum Casa Ioana consideră că niciun copil nu ar trebui să trăiescă în frică şi să fie abuzat. Personalul specializat înţelege modul complex în care violenţa domestică poate afecta copiii şi îi sprijină în reluarea vieţii lor.
Organizaţiile precum Casa Ioana, pot ajuta femeile şi copiii care sunt în plin proces legal contra abuzatorului.
Toţi au dreptul la independenţă financiară. Dacă partenerul îţi ţine evidenţa banilor sau a cheltuielilor, atunci eşti abuzată financiar. Acesta este o formă a violenţei domestice.
Partenerul te poate controla din punct de vedere financiar prin diverse modalităţi. Acestea pot include:
Violenţa domestică poate afecta persoanele de orice vârstă – inclusiv femei tinere şi adolescente.
Dacă eşti îngrijorată cu privire la comportamentul prietenului sau partenerului, informează-te cu privire la semnele comportamentului violent. A te educa cu privire la abuz te poate ajuta să rămâi în siguranţă.
Abuzul în relaţiile adolescenţilor este identic cu cel din cadrul relaţiilor adulţilor. Este vorba tot despre control şi putere.
Dacă partenerul tău încearcă să te controleze utilizând frica, violenţa sau intimidarea, atunci eşti abuzată.
Dacă trebuie să îţi schimbi comportamentul deoarece eşti speriată de reacţia partenerului tău, atunci eşti abuzată.
Violenţa domestică poate îmbrăca diverse forme. Abuzul fizic şi sexual sunt cel mai uşor de recunoscut, din moment ce lasă urme. Totuşi, trebuie să ne amintim că nu trebuie să fim lovite pentru a fi victime ale abuzului. Controlul financiar, emoţional şi psihologic reprezintă forme ale violenţei domestice.
Violenţa domestică adesea creşte în timp – ceea ce debutează ca şi abuz verbal şi emoţional se transformă în violenţă fizică.
Dacă eşti abuzată, s-ar putea să îţi fie util să îţi aminteşti urmatoarele lucruri:
Toţi copiii au dreptul să se simtă în siguranţă. Nu ar trebui să îţi fie frică atunci când ajungi acasă sau să te superi atunci când mama ta este lovită.
Dacă eşti îngrijorat cu privire la ceea ce se întâmplă acasă, ar fi util dacă ai avea o persoană în care să ai încredere. Poate găseşti un profesor sau un adult în care ai încredere.
Încearcă să îţi aminteşti urmatoarele lucruri:
Nu este uşor să ştii cum să îţi ajuţi un prieten sau un apropiat ce experimentează violenţa domestică. Totuşi, îl poţi ajuta.
Poate fi supărător gândul că cineva răneşte un prieten sau o persoană apropiată. Primul instinct poate fi acela de a interveni, însă acest lucru poate fi periculos, atât pentru tine, cât şi pentru persoana pe care vrei să o aperi. Bineînţeles, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ignori; există o serie de lucruri pe care le poţi face ca să ajuţi. Dacă eşti martor la o agresiune, poţi suna poliţia la numărul de telefon 112.
Găseşte informaţii despre violenţa domestică de la organizaţii precum Casa Ioana, acestea putând să îţi ofere informaţii utile.
Întodeauna sunaţi la 112 în caz de urgenţă.
Violenţa domestică nu este o problemă privată ce trebuie gestionată cu uşile închise. Aceasta este o crimă. Toţi avem un rol de jucat în a stopa acest fenomen.
Casa Ioana recunoaşte faptul că violenţa domestica poate afecta orice persoană şi că nimeni nu ar trebui să trăiască cu frică.
Recunoaştem că şi bărbaţii pot fi victime ale violenţei domestice şi credem că fiecare are dreptul la o viaţă fără frică, indiferent de gen.
Dacă eşti bărbat şi eşti abuzat, apelează la o organizaţie precum Casa Ioana – citeşte secţiunea “Adrese utile”. Alternativ, ar fi util să citeşti informaţiile generale privind violenţa domestică
Dacă îţi abuzezi partenerul şi doreşti să îţi schimbi comportamentul, poți afla mai multe informații contactând Casa Ioana la numărul 021 332 6390.
Majoritatea actelor de violenţă domestică sunt îndreptate către femei, însă şi bărbaţii sunt agresaţi, lucru ce face dificilă căutarea unui sprijin, în ceea ce îi priveşte. Ai putea simţi că nimeni nu te poate ajuta sau că nimeni nu te crede. Poate te simţi ruşinat de ceea ce se întâmplă şi că meriţi să ţi se întâmple acest lucru. Este posibil să simţi că oamenii nu te vor mai considera bărbat pentru că ai permis să fii abuzat.
Nimeni nu merită să fie abuzat de către partener şi ai dreptul de a fi respectat şi de a trăi în siguranţă. Amintindu-ţi următoarele te va ajuta:
Ai aceleaşi drepturi ca şi o femeie abuzată. Poliţia va aresta şi va pedepsi agresorul dacă există dovezi în acest sens.
A accepta că eşti abuzat este un pas important. Următorul pas este acela de a sparge tăcerea şi izolarea şi a contacta o organizaţie sau o persoană în care ai încredere.
Nu eşti singur. Pentru a primi ajutor sună.
Este nevoie de curaj pentru a recunoaşte că îţi abuzezi partenerul, însă te poţi schimba dacă doreşti.
Violenţa este un comportament învăţat, ceea ce înseamnă că poate fi dezvăţat, însă doar în cazul în care poţi:
Programele pentru abuzatori există pentru a ajuta bărbaţii să îşi schimbe comportamentul şi pentru a creşte siguranţa femeilor şi copiilor. Ar trebui să se focalizeze pe cauzele violenţei şi pe înţelegerea acestora. Bărbaţilor li se cere să îşi asume responsabilitatea abuzului şi să recunoască impactul violenţei asupra partenerei şi a copiilor.
Ar trebui să te încurajezi să înveţi alte modalităţi de comportare, non-abuzive.
Secţiunea ‘Adrese utile’ îţi oferă informaţii despre serviciile disponibile în zona ta, pentru femeile şi copiii victime ale violenţei domestice. Aceste servicii pot fi oferite de autorităţile locale sau de organizaţii non-guvernamentale.
Conform unor cercetări recente, numărul de familii cu copii care îşi pierd locuinţa este în creştere. O dată cu creşterea nivelului de sărăcie, multe familii abia reuşesc să îşi satisfacă nevoile de bază. Dacă vă confruntaţi cu posibilitatea de a vă pierde locuinţa, vă putem oferi câteva sfaturi despre cum să preveniţi acest lucru sau cum să faceţi faţă situaţiei în care sunteţi în stradă.
Înainte de a fi pus în situaţia de a renunţa la adăpost, există anumite lucruri ce pot fi făcute pentru a preveni acest lucru. Pierderea locuinţei nu este un fapt ce se întâmplă dintr-o dată – un incendiu sau un dezastru natural poate distruge instant locuinţa unei familii – dar în afară de aceste tragedii, familiile nu iau în considerare şi alte situaţii în care îşi pot pierde adăpostul. Deşi poţi să te gândeşti că acest lucru nu ţi se poate întâmpla ţie, multe familii în aceeaşi situaţie au trebuit să facă faţă scenariului de a-şi pierde casa.
Mulţi copii trăiesc cu stresul de a nu avea suficientă mâncare sau cu grija că pot rămâne fără locuinţă dacă unul din membrii familiei îşi pierde locul de muncă. Scăderea nivelului salariilor şi creşterea competitivităţii pentru locurile de muncă sunt câteva motive pentru care familiile întâmpină dificultăţi financiare.
Dacă eşti un părinte căruia îi este dificil să asigure satisfacerea nevoilor de bază ale familiei şi simţi că pierzi lupta cu sărăcia, există câţiva paşi care pot fi urmaţi. Alegerile nu sunt uşor de făcut, doar binele copiilor trebuie să fie prioritar.
Lipsa unor locuinţe la preţuri accesibile este o problemă majoră, mai ales că salariiile au scăzut. Vă puteţi gândi la a închiria o cameră, pentru a împărţi cheltuielile casei. Dacă eşti părinte singur, a găsi pe cineva în aceeaşi sitauţie pentru a împărţi locuinţa poate fi o alegere bună.
A locui cu familia este o altă opţiune ce ar trebui luată în considerare. Poţi reduce cheltuielile şi poţi avea un ajutor în plus în ceea ce priveşte îngrijirea copiilor. Bineînţeles, acest lucru înseamnă şi mai puţină intimitate sau o relaţie mai puţin bună cu unul din părinţi, dar a locui în stradă este mai rău. Va trebui să te decizi asupra circumstanţelor.
Locuinţele la preţuri accesibile sunt greu de găsit în ziua de astăzi, iar autorităţile locale nu au suficiente fonduri pentru a ajuta familiile sărace să acceseze chirii în domeniul privat. A avea un loc de muncă şi a beneficia de prestaţii sociale, adesea nu este suficient pentru a te întreţine. Sistemul social actual este inadecvat şi facilitează pierderea adăpostului, în cazul familiilor.
În orice caz, ar putea fi util să cereţi ajutor înainte de a ajunge în stadiul de a pierde locuinţa. Chiar şi atunci când aveţi două salarii, pierderea locuinţei poate fi o realitate. Dacă nu ai economii suficiente, securitatea familiei tale poate fi ameninţată.
În contextul economic actual, a te pregăti pentru cel mai rău scenariu posibil este un lucru delicat. A învăţa să diminuezi şi să cheltuieşti mai puţin pentru a face economii – pentru cazuri de urgenţă – poate fi un lucru indicat.
Pentru un părinte singur, recent despărţit, a accepta faptul că situaţia ta financiară s-a schimbat poate fi un lucru ce te va ajuta să înţelegi cum să oferi copiilor din puţinul pe care îl ai. A învăţa cum să trăieşti cu mai puţini bani înseamnă a face un sacrificiu, dar este un lucru posibil.
Dacă consideri că situaţia scapă de sub control şi că îţi poţi pierde locuinţa, te-ar putea ajuta să vorbeşti cu un prieten care să te ajute. Pentru un copil, pierderea locuinţei poate fi un lucru dificil – un prieten bun îţi poate oferi un pat pentru acesta, pentru o perioadă de timp. Acest lucru se poate aplica şi în cazul unui alt părinte sau în cazul bunicilor. Aceştia pot fi şi ei un suport. Poate ajuta copiii să nu trăiască experienţa unui adăpost sau a dormitului pe stradă.
Copiii care şi-au pierdut locuinţa adesea suferă în ceea ce priveşte situaţia şcolară şi au probleme emoţionale relaţionate cu stresul din interiorul familiei. Vorbeşte cu cei de la şcoală pentru a afla mai multe.
Stresul pierderii locuinţei poate fi insuportabil, dar, ca şi părinte, trebuie să găseşti forţa să mergi mai departe, pentru a-ţi ajuta copii în această perioadă dificilă. Deşi vei munci pentru a îmbunătăţi situaţia, nu ignora faptul că copiii au nevoie de atenţia ta, în această perioadă grea.
Adu-ţi aminte că pierderea locuinţei este, pentru mulţi, o situaţie temporară ce poate fi modificată. Poate necesita timp să îţi revii, dar nu este un lucru imposibil.
Acceptă ajutor; o să îţi permiţi să ai grijă de copii curând. Adu-ţi aminte, este o situaţie temporară şi trebuie să rămâi concentrată pe modalităţile în care îţi poţi ajuta familia să meargă mai departe.
Dacă îţi pierzi locuinţa, aminteşte-ţi că dormitul în stradă poate fi rece şi periculos. Este important să îţi menţii siguranţa până rezolvi situaţia de criză şi găseşti un loc în care să stai.
Încercă să găseşti un centru de zi călduros unde să poţi sta. DGASPC-ul local îţi poate furniza informaţii cu privire la centre disponibile.
În centrele de zi poţi beneficia de încălţăminte, haine de schimb sau chiar pături. Anumite centre de zi oferă posibilitatea unui duş sau a spălării hainelor murdare.
Este posibil să găseşti mâncare gratis sau ieftină, dacă stai pe stradă. Centrele de zi ar trebui să îţi poată oferi mâncare gratis sau la un preţ redus.
Anumite autorităţi locale şi organizaţii non-guvernamentale au proiecte prin care oferă mâncare gratuită şi o băutură caldă. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din localitatea ta îţi poate oferi informaţii legate de acest aspect.
Este important să găseşti un loc sigur în care să dormi noaptea. Este posibil să poţi merge la un adăpost de urgenţă pe perioada nopţii – cere informaţii la DGASPC-ul din localitate.
Dacă dormi pe stradă, în condiţii aspre, asigură-te că dormi acolo unde mai sunt şi alţi oameni. Stai în zone acoperite şi foloseşte cartoanele pentru a nu sta direct pe pământ. Încercă să te menţii în siguranţă.
Deşi poţi cere beneficii doar de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Şi Protecţia Copilului, din raza căreia aparţii, poţi solicita venitul minim garantat fără a avea o adresă permanentă. Aminteşte-ţi însă, că nu vei putea avea un trai decent dacă depinzi doar de beneficiile sociale, decât dacă îţi găseşti un loc de muncă, dacă aplici pentru pensia de invaliditate, acolo unde este cazul.
Centrele de zi şi adăposturile de noapte au personal care te poate ajuta în găsirea unui loc de muncă.
Ai dreptul să mergi la un doctor sau să primeşti ajutor medical în spital, doar dacă eşti acoperit de sistemul naţional de sănătate. Altfel, trebuie să plăteşti pentru tratament. Eşti îndreptăţită doar la tratament gratuit de urgenţă, pentru o perioadă ce nu trebuie să depăşească 72 de ore.
Anumite centre de zi sau servicii pentru persoanele ce trăiesc în stradă pot avea ca şi personal un medic sau o asistentă, care te pot ajuta.
Dacă nu ai acces la un telefon mobil, ai putea utiliza telefonul din cadrul centrului de zi pentru a menţine contactul cu familia şi prietenii.
Centrele de zi şi adăposturile ar putea avea anumite facilităţi în ceea ce priveşte depozitarea bunurilor pentru o perioadă limitată de timp.