Casa Ioana oferă servicii femeilor și copiilor care se confruntă cu violența domestică și lipsa unui adăpost. Deși violența în familie este una dintre principalele cauze ale „lipsei de adăpost” , nu toate femeile și copiii care rămân fără locuință suferă din cauza violenței în familie. Deși sprijinul nostru psihosocial este similar pentru ambele categorii – sprijin pentru accesul la muncă, îngrijirea copiilor și locuințe la prețuri accesibile – recunoaștem că securitatea și siguranța reprezintă o preocupare majoră pentru cei care părăsesc o situație de violență domestică. Pentru a le îndeplini, Casa Ioana colaborează cu Divizia de Securitate a BGS, care asigură monitorizare și intervenție 24 de ore în centru.

Excluziunea socială este consecința unei serii de probleme care afectează o persoană, cum ar fi șomajul, discriminarea, abilități minime, venituri mici, locuințe precare sau lipsa de locuințe, sănătate precară și destrămarea familiei. Atunci când astfel de probleme se combină, ele pot crea un cerc vicios. Excluderea socială are cauze și consecințe complexe și multidimensionale, creând probleme profunde și de lungă durată pentru familiile individuale, pentru economie și pentru societate în ansamblu.

Dacă sunteți o femeie sau un copil care se confruntă cu violență domestică și lipsă de adăpost în familie și doriți să discutați cu personalul de la Casa Ioana, ne puteți apela în timpul orelor de lucru la +40 21 332 6390 sau ne puteți trimite un e-mail la [email protected].

Nu trebuie să fiți cetățean român pentru a putea beneficia de serviciile noastre; sprijinim adesea femeile și copiii de alte naționalități care trăiesc în România.

Găzduire
temporară

Servicii de suport

Tineri și
adolescenți

Sprijin financiar

Creearea unui plan
de siguranță

Găzduire
Temporară

În prezent, în centrul din Berceni oferim 9 camere tip familial femeilor și copiilor care sunt afectați de abuzuri domestice și / sau fără adăpost și este protejat de Divizia de Securitate BGS . De asemenea, oferim sprijin emoțional și practic din partea asistenților sociali.

Centrul nostru oferă un standard de cazare foarte bun, care include o bucătărie comună, zonă de luat masa și zonă de zi, băi și toalete, camere private de familie și zone de joacă pentru copii. Familiile sunt cazate în funcție de adecvare și disponibilitate.

Femeile ne spun că, deși s-ar putea să te simți îngrijorat de viața într-o comunitate, aceasta oferă un loc în care acestea pot interacționa cu alte femei care au avut o experiență similară, dar se pot bucura și de spațiul lor privat pentru a reflecta și a deveni mai puternice.

Dacă ai nevoie de un loc sigur unde să stai, îți putem oferi sprijin ție și copiilor tăi.

Personalul nostru profesional de asistență psihosocială calificată va construi o relație de lucru cu tine pentru a permite o tranziție lină la Casa Ioana și pentru a te asigura că sprijinul, sfatul și îndrumarea practică și emoțională sunt oferite la cel mai înalt standard.

Găzduire temporară (informații suplimentare)

Dacă trebuie să părăsești căminul din cauza abuzului în familie, va trebui să găsești găzduire temporară în condiții de siguranță, timp în care vei putea decide ce poți face în continuare. Poți lua în considerare să mergi într-un loc sigur în care femeile și copiii pot sta temporar până când găsesc o nouă locuință.

Centrul oferă, de asemenea, sprijin emoțional și psihoterapie din partea echipei psiho-sociale. Pe durata șederii la Casa Ioana, poți accesa o serie de ateliere de parenting, igienă feminină, sănătate reproductivă, nutriție, gătit și importanța învățării timpurii a copilului.

În plus, atelierele îți vor permite să afli despre abilitățile interpersonale importante pe care angajatorii le caută atunci când angajează personal și vei primi sfaturi individuale în carieră. De asemenea, poți beneficia de ajutor la elaborarea CV-ului și cu tehnicile de interviu. În cele din urmă, atelierele de alfabetizare financiară te vor ajuta să înțelegi ce trebuie să știi despre bani și cum să îi folosești cu înțelepciune.

De asemenea, oferim copiilor și tinerilor sprijin, inclusiv abilități de socializare, ajutor la teme și folosirea eficientă a timpului liber.

Cât pot sta la Casa Ioana?

Poți rămâne cu noi până când simți că ești gata să mergi mai departe, contractul pentru găzduire fiind pentru o perioadă de 12 luni. Majoritatea femeilor sunt gata să meargă mai departe după patru până la șase luni. Te vom ajuta să găsești o nouă chirie și să te pregătim spre o viață independentă.

Cât costă să stați la centru?

Costul serviciilor Centrului depinde de situația individuală. Dacă ești angajat cu normă întreagă și contract, este de așteptat să plătești 300 Ron în fiecare lună. Dacă nu lucrezi și primești doar venitul minim sau alocația pentru copii ori pensie pentru dizabilități, atunci nu se percepe nicio taxă. Asistentul social te poate ajuta cu solicitarea beneficiilor. Suport financiar suplimentar este, de asemenea, disponibil prin intermediul programului nostru de formare în domeniul alfabetizării financiare.

Disponibilitate

Deși ne străduim din răsputeri să-i găzduim pe cei care au nevoie de Găzduire temporară, uneori nu putem să sprijinim fiecare femeie. Centrul Casa Ioana poate găzdui simultan maximum 9 femei și aproximativ 24 de copii. Dacă nu avem o cameră disponibilă în centrul nostru, vom încerca să găsim o altă alternativă sau vom lua în evidență cazul pe lista de așteptare. Casa Ioana colaborează îndeaproape cu alți furnizori de servicii de găzduire adresate persoanelor afectate de violența domestică.

Suport specializat

Centrul nostru oferă sprijin femeilor care au nevoi suplimentare de suport. Personalul nostru calificat își propune să va ajute cu tot ceea ce aveți nevoie.

Pentru solicitări despre găzduirea temporară în cadrul centrului nostru, sunați la 021 332 6390.

Pentru informații despre centre și suport destinat violenței domestic extern Casei Ioana, sunați la Numărul unic național de urgență 24/7: 0800 500 333

Servicii
de suport

Fiecare femeie și copil care suferă ca urmare a abuzurilor domestice are nevoi diferite. Nu toate victimele abuzurilor domestice doresc să acceseze un refugiu sau găzduire temporară. Unele femei ar putea dori să rămână în propriile locuințe sau să găsească cazare alternativă la familie sau prieteni.
Casa Ioana oferă asistență pentru a ajuta femeile să-și facă planuri de siguranță, să acceseze locuințe convenabile, sprijin juridic, precum și accesarea diferitelor servicii de sprijin din comunitate.
Scopul cheie al acestui suport este de a împuternici supraviețuitorii violenței domestice printr-un sprijin emoțional eficient. Asistentul tău social va construi cu tine relații profesionale și de încredere care te vor ajuta să mergi mai departe cu viața ta.
Serviciile de suport oferă sprijin cu o gamă largă de asistență, incluzând:
– stabilirea siguranței și securității personale
– drepturi și responsabilități privind locuința
– beneficii sociale
– accesarea serviciilor din comunitatea locală
– training pe dezvoltarea abilităților de viață
– pregătirea și menținerea unei chirii
– consiliere juridică și susținere cu înfățișări în instanță
– training privind abilitățile interpersonale la locul de muncă
– consolidarea încrederii în sine și a abilităților sociale
– bugetare, plata facturilor și management personal
Pentru solicitări despre cum poți accesa sprijin sunați la Casa Ioana la 021 332 6390 sau pe email: [email protected]

Pentru a face o anchetă cu privire la accesarea asistenței, sunați la Casa Ioana la 021 332 6390 sau trimiteți un e-mail: [email protected]

Tineri și
adolescenți

Pentru a vă sprijini copilul sau tânărul în tranziția către găzduire temporară, personalul nostru vă va ajuta să vă sprijiniți copiii în medii prietenoase pentru a se acomoda cu locuirea temporară.

Casa Ioana înțelege impactul pe care abuzul în familie îl poate avea asupra sănătății și bunăstării copiilor și va colabora cu copiii/tinerii pentru a se împăca cu situația lor traumatică folosind tehnici și resurse terapeutice, după caz, pentru a minimiza experiența acestora în ceea ce privește violența în familie.

De asemenea:

– oferim sfaturi și îndrumări cu privire la modul în care vă puteți sprijini cel mai bine copilul și vă oferim mijloacele necesare pentru a accesa servicii suplimentare dacă copilul dumneavoastră are nevoie de o intervenție mai specializată în această perioadă dificilă.

– avem legături bune cu școlile locale și serviciile comunitare care vă pot ajuta și sprijini copilul.

– oferim activități extra-școlare în perioada de vacanță și sesiuni de distracție planificate pe perioada școlară, folosind voluntari din comunitatea locală.

Sprijin
Financiar

Echipa de sprijin a Casei Ioana ajută femeile care au suferit sau suferă de abuzuri financiare și domestice.

Abuzul financiar este o formă de maltratare în care un abuzator controlează forțat mijloacele economice ale victimei. Poate presupune confiscarea, raționarea, furtul sau reținerea banilor; să nu permită victimei să ia parte la decizii financiare; sau chiar forțând victima să renunțe la slujbă. Abuzul financiar poate apărea și atunci când un partener acumulează intenționat sume mari de datorii în numele partenerului lor.

Abuzul financiar poate începe adesea subtil și progresează în timp. Se poate întâmpla oricui, indiferent de venituri, educație sau succes independent. Deși poate fi dificil pentru cupluri și familii să se ocupe de finanțele complexe ale gospodăriei, este important să știm că o relație sănătoasă ar trebui să includă deschiderea, comunicarea și acordul în materie financiară. Multe persoane afectate de abuzuri financiare au impresia că nu au mijloace de evadare, simțind că pur și simplu nu își permit să plece.

Programul de alfabetizare financiară vă va dezvolta și îmbunătăți abilitățile în domenii precum bugetarea, economisirea, ocuparea forței de muncă și locuința. Programul este conceput pentru a vă permite să trăiți vieți independente din punct de vedere financiar și să creați viitoruri mai bune pentru dumneavoastră și copiii dumneavoastră.

Crearea
unui plan de siguranță

Dacă vă gândiți să părăsiți o relație abuzivă, este bine să vă planificați astfel încât să fiți pregătiți practic, emoțional și financiar. Unele dintre aceste opțiuni pot fi posibile, în timp ce altele nu. Nu faceți nimic din ceea ce credeți că ar putea compromite siguranța dumneavoastră sau a copiilor dumneavoastră.

Înainte de a pleca

Dacă puteți, economisiți niște bani în cazul în care trebuie să vă părăsiți casa de urgență. Poate ajuta la găzduire alternativă pentru dumneavoastră și copiii dumneavoastră. Economisiți sume mici de bani.

În cazul în care finanțele dumneavoastră sunt controlate și dumneavoastră și copiii dumneavoastră sunteți în pericol și trebuie să plecați imediat, încercați să întrebați un prieten, un membru al familiei sau cineva de încredere dacă vă pot împrumuta niște bani în caz de urgență.

Fiți pregătită

Casa Ioana sugerează următoarele:

– Gândiți-vă la oameni în care puteți avea încredere într-o situație de urgență și anunțați-i că intenționați să plecați. Asigurați-vă că este cineva pe care vă simțiți sigură că vă puteți baza și nu va dezvălui nicio informație abuzatorului dumneavoastră.

– Spuneți unui vecin în care aveți încredere și cereți-i să cheme poliția dacă suspectează că sunteți atacată fizic.

– Discutați cu copiii dumneavoastră despre planul de evadare, învățați-i cum să sune la 112 și cum să-și dea numele complet, adresa și numărul de telefon dacă ar trebui să-l folosească în caz de urgență.

– Faceți o listă cu numere de telefon și adrese importante. Acestea ar trebui să includă medicul de familie, secția de poliție locală, asistentul social (dacă aveți unul), școala copiilor, biroul autorității locale și furnizorii locali de servicii sociale destinate abuzului domestic.

– Identificați cel mai apropiat telefon public în cazul în care trebuie să îl utilizați în caz de urgență

– Împachetați un bagaj de urgență și lăsați-l la un prieten sau vecin. Aceasta ar putea include:

– Câteva haine și articole de toaletă

– Tratament medicamentos dacă aveți prescris

– Cheile de la locuință, mașină și locul de muncă (dacă este posibil, vă recomandăm să aveți dubluri)

– Documentele de identitate/pașapoartele și certificatele de naștere

– Detalii despre orice beneficii pe care le primiți

– Carduri de debit, de credit

– Permisul de conducere și certificatul de înmatriculare/actele mașinii

– Actul de proprietate al locuinței/ipotecii sau contractul de închiriere

– Documentarea oricăror obiecte de uz casnic care vă pot aparține

– Detaliile oricăror facturi care se află pe numele dumneavoastră

– Detalii despre orice carduri de credit / împrumuturi care sunt pe numele dumneavoastră

Dacă nu puteți avea acces la documentele originale sau credeți că partenerul dumneavoastră poate observa că documentele lipsesc, puteți face fotocopii ale originalelor sau, alternativ, notați numerele de referință relevante. Pentru a evita orice suspiciune, strângeți obiecte pe parcursul unui timp îndelungat pentru evadarea dumneavoastră. Amintiți-vă să vă lăsați geanta într-un loc în care partenerul nu este probabil să o caute sau, în mod alternativ, să cereți cuiva pe care vă puteți baza, cum ar fi un prieten sau un vecin, să o țină până când sunteți gata să plecați.

Când vine momentul plecării, asigurați-vă că știți unde veți merge – cu un prieten, un membru al familiei sau la un adăpost? Încercați să vă cronometrați plecarea atunci când partenerul nu va fi în jur, pentru a evita ca acesta să vă oprească.

Nu lăsați la vedere hârtii cu nume, numere sau adrese pe ele. Amintiți-vă că scrisul se poate imprima și pe pagina de dedesubt.

Luați în calcul că dacă nu aveți timp să urmați planul de siguranță și vă aflați în pericol imediat sunați la 112.