În 1997, Casa Ioana a deschis, la cererea primarului Municipiului Bucureşti, primul adăpost de noapte din ţară, adresat persoanelor care şi-au pierdut locuinţa. Începând cu anul 2000, ne-am îndreptat atenţia spre oferirea de adăpost temporar şi servicii psihosociale femeilor şi copiilor ce trec prin situaţia lipsei de adăpost sau au suferit ca urmare a violenţei domestice.

Femeile şi copiii apelează la noi deoarece noi credem că este greşit să îţi abuzezi partenerul şi să consideri acest lucru o chestiune privată, ce trebuie gestionată cu uşile închise. În mod similar, familiile care şi-au pierdut locuinţa apelează la noi deoarece înţelegem că au nevoie de suport adecvat pentru a merge mai departe. Nu vom lăsa ca societatea civilă să ignore problema violenţei domestice sau cea a lipsei unui adăpost.

Casa Ioana munceşte din greu pentru a oferi cazare şi suport celor ce au nevoie de noi. Am ajuns să fim cel mai mare furnizor de servicii de cazare temporară şi suport din Bucureşti. Reuşim să ajutăm 20 de familii şi 9 femei singure.

Casa Ioana este reprezentantul României în cadrul FEANTSA, Federaţia Europeană a Organizaţiilor Naţionale ce se ocupă de persoanele fără adăpost.

Casa Ioana a găzduit un număr important de vizitatori în cadrul adăposturilor şi pe parcursul evenimentelor organizate, iar dintre aceştia îi amintim pe:

 • HRH Prinţul Ţării Galilor
 • Regele Mihai şi Regina Ana a României
 • Andrew Vorkink (vice-preşedinte al Băncii Mondiale)
 • Abatele Pierre al Franţei
 • Dr Xavier Emmanuelli, fondatorul Samu-social
 • Maia Morgenstern (actriţă de teatru şi film din România)
 • Carmen Tănase (actriţă de teatru şi film din România)
 • Andreea Esca (jurnalistă şi prezentatoare de ştiri la Pro Tv)
 • Cristian Tabără (jurnalist şi prezentator de ştiri la TVR 1)

Viziunea noastră

Fiecare om are dreptul la o locuinţă decentă, activităţi şi relaţii satisfăcătoare, dar şi o stare de sănătate bună pentru a se bucura de viaţă.

Misiunea noastră

Misiunea Asociaţiei Casa Ioana este să producă o diferenţă pozitivă în viaţa familiilor şi femeilor singure ce se confruntă cu violenţa domestică, dar şi în viaţa altor familii şi femei ce sunt în situaţii cu risc de excluziune socială. Încurajăm femeile şi copiii să îşi reconstruiască viaţa, departe de violenţă şi frică, prin oferirea unei game largi de servicii complexe.
Casa Ioana îşi îndeplineşte misiunea prin intermediul Programului Acasă, ce oferă cazare temporară şi acces la servicii psihosociale în comunitate, în vederea asistării beneficiarilor spre atingerea potenţialului lor maxim. Împreună cu o echipă de profesionişti şi voluntari, am dezvoltat o serie de modele de bună practică, ce îi ajută pe beneficiari să gestioneze situaţiile care îi afectează.

Obiectivele principale ale Asociaţiei Casa Ioana sunt:

 • să luptăm cu cauzele şi consecinţele violenţei domestice şi lipsei unui adăpost, prin acţiuni de prevenire şi reducere a repetării acestora
 • să oferim persoanelor posibilităţi de dezvoltare a unor abilităţi pentru o viaţă independentă, încurajându-le participarea în cadrul Programului ACASĂ
 • să oferim servicii de suport, unde calitatea poate fi verificată, rezultatele evaluate, iar personalul este perfecţionat prin formare.

Casa Ioana foloseşte o abordare bazată pe 3 coordonate, ce implică:
Oferire de suport - oferim o gamă largă de servicii de suport pentru femeile şi copiii care au experimentat violenţa domestică şi lipsa unui adăpost. Reţeaua noastră de servicii ajută femeile vulnerabile şi copiii să îşi recâştige independenţa şi să meargă mai departe într-o manieră pozitivă.
Protecţie - milităm pentru îmbunătăţirea politicilor şi practicilor în domeniul violenţei domestice şi lipsei unui adăpost şi pentru implementarea legislaţiei, astfel încât să răspundă nevoilor celor vulnerabili.
Prevenire - încercăm să ajutăm la prevenirea violenţei domestice şi a lipsei unui adăpost, prin campanii, prin educare, training şi cercetare. Lucrăm în parteneriat cu alte agenţii pentru a face cunoscută problema violenţei domestice şi a lipsei unui adăpost şi pentru a căuta soluţii.

Scopul nostru

Suntem foarte pasionaţi de ceea ce facem şi de modul în care ne îndeplinim activităţile. Această pasiune se reflectă în:
Valorile noastre

 • Compasiune/îngrijire - Suntem interesaţi de comunitate, în special de acele persoane care experimentează violenţa domestică şi lipsa unei locuinţe.
 • Acceptare/respect pentru ceilalţi - Acceptăm oamenii aşa cum sunt şi respectăm diferenţele individule în funcţie de caracteristicile şi nevoile fiecărei persoane.
 • Responsabilizare/recunoaştere - Avem responsabilitatea de a şti ce se întâmplă în comunitatea noastră şi cum afectează aceste lucruri membrii săi.
 • Întâmpinarea nevoilor primare - Credem în egalitatea socială şi în faptul că fiecare persoană, indiferent de circumstanţele individuale trebuie să-şi satisfacă nevoile primare de: hrană, adăpost şi siguranţă.
 • Acţiuni în vederea schimbării/servicii - Vom acţiona pentru a face comunitatea noastră un loc mai bun pentru femeile şi copiii care au experimentat violenţa domestică sau lipsa unui adăpost.
 • Excelenţă, egalitate şi potenţial - Scopul nostru este să oferim servicii deosebite şi soluţii creative care să vină în întâmpinarea nevoilor în permanentă schimbare a victimelor violenţei domestice şi a persoanelor fără locuinţă.

Credem în poziţionarea utilizatorilor de servicii în centrul muncii noastre şi considerăm că problemele complexe ale acestora necesită soluţii complexe. Încercăm să realizăm acest lucru prin:

 • Suportul şi dezvoltarea personalului, pe al cărui devotament, deprinderi şi abilităţi pot conta beneficiarii care au experimentat violenţa domestică şi lipsa unui adăpost
 • Dezvoltarea şi menţinerea unei relaţii pozitive cu actorii sociali implicaţi (beneficiarii, donatorii, finanţatorii, alte organizaţii publice sau private şi autorităţile locale), iar experienţa noastră să constituie un avantaj pentru aceştia
 • Explorarea unor modalităţi prin care să facilităm implicarea beneficiarilor în a influenţa serviciile pe care le oferim
 • Menţinerea unei politici de continuă îmbunătăţire a serviciilor care este susţinută prin monitorizare şi evaluare continuă

Personal

Avem o echipă experimentată care este implicată să obţină cele mai bune rezultate pentru beneficiarii noştri. Personalul nostru a acumulat 36 de ani de experienţă în domeniul excluziunii sociale şi lipsei unui adăpost, precum şi 32 de ani de experienţă în domeniul violenţei domestice.
Punem standarde înalte pentru serviciile noastre şi încercăm să ne asigurăm că toată echipa beneficiază de sprijinul necesar pentru a fi capabili să ofere servicii centrate pe fiecare persoană, respectând fiecare beneficiar în parte.

Echipa Casei Ioana:

Ian Tilling

Director - Membru fondator

Ian Tilling este directorul Casei Ioana şi membru fondator. Este expert în domeniul bunăstării sociale, cu 23 de ani experienţă în lucrul cu grupuri vulnerabile în România. În 2010, Ian a primit Oscarul pentru Excelenţă, pentru cei 20 de ani de lucru în scop umanitar în România. În 2002, a primit premiul Ordinul Serviciul Credincios, pentru dezvoltarea de servicii de asistenţă socială în România, iar in 2000 a primit titlul de MBE în onoarea zilei de naştere a Reginei, pentru munca socială depusă în România. Ian este şi membru al Consiliului Executiv al FEANTSA şi trezorier. De asemenea, el moderează grupul european pe tema participării.

Andreea Gheorghe

Manager general

Andreea Gheorghe este manager general al Asociaţiei Casa Ioana şi este responsabilă de supervizarea echipei de suport psihosocial, incluzând şi revizuirea cazurilor. Andreea Gheorghe s-a alăturat Casei Ioana ca asistent social în februarie 2006, fiind licenţiată în domeniul asistenţei sociale. Andreea a fost promovată ca şi manager în anul 2008.

Dana Drăgan

Asistent social

Dana Drăgan s-a alăturat Casei Ioana ca asistent social în 2008. Dana este licenţiată în asistenţă socială şi a absolvit masterul de “Management strategic în dezvoltare socială”, în anul 2010. Dana coordonează unul dintre centrele pentru familii și, implicit activitățile desfașurate în cadrul acestuia.

Monica Breazu

Asistent social

Monica Breazu este asistent social la Casa Ioana din anul 2012. Monica este licenţiată în asistenţă socială şi este studentă la masterul Grupuri de risc şi servicii sociale de suport. Ea coordonează unul dintre centrele pentru familii și, implicit activitățile desfașurate în cadrul acestuia. Monica este membră a Grupului de lucru pe tema Migraţiei în cadrul FEANTSA.

Nicoleta Dinu

PR & Comunicare

Nicoleta Dinu s-a alăturat Casei Ioana ca asistent manager în iulie 2008, înainte de a fi promovată ca asistent relaţii publice şi comunicare, în iulie 2011. Nicoleta este licenţiată în Asistenţă socială şi a finalizat masterul Grupuri de risc şi servicii sociale de suport. Nicoleta ne-a ajutat să dezvoltăm planul de comunicare şi se ocupă de partea de social media.

Consiliul de Administraţie

Casa Ioana este condusă de un Consiliu de Administraţie, format dintr-un moderator şi 4 membri, incluzând un membru al personalului. Consiliul se întâlneşte regulat şi îşi exercită activităţile printr-un sistem de delegare a autorităţii. Membrii sunt profesionişti în domeniul managementului şi al implicării în comunitate, managementul proprietăţii, finanţelor, sănătăţii, egalităţii de şanse şi în domeniul juridic.
Membrii consiliului sunt:

 • Ian Tilling, MBE (moderator) Fondator şi Preşedinte al Casei Ioana
 • Oliver Meister Director Forsage Holdings
 • Mona Opran Chief Operating Officer at Centrade Saatchi & Saatchi and Managing Director at Saatchi & Saatchi X
 • Andreea Gheorghe (reprezentant al personalului) Manager Casa Ioana

Voluntari

Echipa noastră de voluntari îşi dedică din timpul lor şi din abilităţi pentru a ne ajută în munca pe care o depunem, aducând astfel un plus de valoare în viaţa femeilor şi copiilor care au experimentat violenţa domestică sau lipsa unui adăpost.

Avem nevoie de sprijinul vostru

Casa Ioana se bazează pe bunăvoinţa persoanelor în a sprijini femeile şi copiii victime ale violenţei domestice sau private de o locuinţă.
Nu am reuşi să furnizăm serviciile de suport fără ajutorul voluntarilor noştri.

Vreau să fiu voluntar – Cum pot ajuta?

Oferim o gamă largă de oportunităţi de voluntariat, pentru a sprijini beneficiarii asociaţiei, prin activităţi de petrecere a timpului liber, strângere de fonduri, PR şi comunicare.
Dacă vrei să te alături echipei Casei Ioana, te rugăm să ne contactezi la numărul de telefon 021 332 6390 sau să ne trimiţi un email la adresa office@casaioana.org.

Ce oferim voluntarilor?

 • Oportunităţi de a contribui la activitatea unui furnizor important din Bucureşti în ceea ce priveşte cazarea temporară şi sprijinul profesional pentru femeile care se confruntă cu violenţa domestică şi pentru persoanele fără adăpost
 • Oportunităţi de a-şi dezvolta abilităţi într-o anumită arie (strângere de fonduri sau comunicare, IT)
 • Oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională
 • Referinţe

Ce aşteptări avem de la voluntarii noştri?

 • Angajament faţă de valorile şi principiile Casei Ioana
 • Angajament în a desfăşura activităţi pe perioada stipulată în contractul de voluntariat (de obicei 3 luni)

Egalitate şi diversitate

Casa Ioana respectă egalitatea şi diversitatea. Procesul de recrutare şi procedurile de selecţie reflectă angajamentul luat faţă de voluntari şi personalul plătit.

Istoricul nostru

Casa Ioana s-a dezvoltat iniţial ca şi organizaţie ce oferea cazare şi servicii de suport pentru grupurile vulnerabile, în special pentru copiii cu dizabilităţi, respectiv pentru cei care părăseau instituţiile de plasament sau cei care sufereau din pricina excluziunii sociale sau a lipsei de adăpost. Noi am fost prima organizaţie care a sprijinit mamele în păstrarea unităţii familiei. Astfel, nevoile şi problemele din sfera violenţei domestice şi lipsa unui adăpost au devenit tot mai cunoscute.
Primul adăpost a fost înfiinţat în anul 2000, pentru a sprijini femeile şi copiii victime ale violenţei domestice sau care au experimentat lipsa unui adăpost.
Casa Ioana sărbătoreşte a 20-a aniversare în anul 2015.

Reperele noastre:


 • Un reprezentant al Casei Ioana moderează o dezbatere publică în Parlamentul European despre participarea persoanelor care au experimentat excluziunea socială în raport cu serviciile care le sunt adresate.
 • Un reprezentant al Casei Ioana este selectat în cadrul Grupului European pentru Migraţie.
 • Casa Ioana este acceptată ca şi membru deplin al FEANTSA, Federaţia Europeană a Organizaţiilor Naţionale care se ocupă cu persoanele fără adăpost. Suntem aleşi să reprezentăm FEANTSA la nivel naţional. Un reprezentant al Casei Ioana este ales membru al Consiliului Administrativ al FEANTSA. Un reprezentant al Casei Ioana este selectat pentru a modera Grupul European pe tema participării.
 • Casa Ioana primeşte Acreditarea Europeană EQUASS pentru oferirea de servicii de calitate beneficiarilor noştri.


 • Casa Ioana devine membru asociat al FEANTSA.
 • Casa Ioana dezvoltă şi publică Manualul Organizaţional ce listează politicile şi procedurile noastre. În paralel, dezvoltăm instrumentele de evaluare şi monitorizare.


 • Dezvoltăm şi testăm o serie de instrumente de evaluare şi monitorizare, menite să identifice nevoile beneficiarilor noştri, pentru ca mai apoi să le abordăm adecvat.
 • Încorporând toate cunoştinţele şi experienţa sa, Casa Ioana lansează Programul ACASĂ, unic prin standardele înalte în ceea ce priveşte oferirea de cazare temporară şi servicii sociale de suport pentru femei şi copii victime ale violenţei domestice sau private de adăpost.
 • Accesarea unui grant UE Phare înseamnă că putem transforma adăpostul de urgenţă pe perioada nopţii într-un centru de zi pentru a oferi persoanelor care se confruntă cu excludere socială, acces facil la servicii de asistenţă socială, ateliere de formare pentru locurile de muncă.
 • Grantul “Fondul Român de Dezvoltare Socială” permite Casei Ioana să implementeze un proiect care încurajează oamenii care se confruntă cu excluziunea socială să obţină un loc de muncă şi să îşi menţină căminul.
 • Casa Ioana beneficiază de un grant al Băncii Mondiale „Fondul Social De Dezvoltare”, pentru a crea servicii inovatoare bazate pe împuternicirea persoanelor.


 • Deschidem un alt centru, care este rapid dezvoltat spre a furniza servicii femeilor şi copiilor victime ale violenţei domestice şi în situaţie de excluziune socială.
 • Casa Ioana angajează o echipă profesionistă de asistenţi sociali pentru a sprijini beneficiarii în procesul de reintegrare.
 • Capacitatea adăpostului de urgenţă pe timpul nopţii este extinsă, iar numărul de beneficiari se dublează.
 • Casa Ioana deschide primul adăpost de urgenţă pe timpul nopţii pentru oamenii în situaţie de excluziune socială din Bucureşti.
 • Centrul Casei Ioana devine locaţie pentru o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, un centru de predare a lucrului cu computerul pentru adulţi cu dizabilităţi, oarecum o casă pentru tinerii post instituţionalizaţi şi un centru medico-social pentru 300 de familii rrome care trăiesc în zonă.
 • Casa Ioana reabilitează un apartament dintr-un bloc din zona Ferentari, cu ajutorul voluntarilor locali şi internaţionali, pentru a-l folosi ca şi sediu al ONG-ului.

Întrebări frecvente


Sunt o serie de motive pentru care oamenii aleg să se implice. Iată câteva:
 • pentru a face o diferenţă pentru femeile şi copiii victime ale violenţei domestice sau ale lipsei unui adăpost
 • pentru a face ceva ce inspiră
 • pentru a învăţa deprinderi şi a-şi îmbunătăţi CV-ul
 • pentru a cunoaşte noi persoane


Există o oportunitate de voluntariat pentru aproape oricine împărtăşeşte valorile noastre şi doreşte să facă o diferenţă în viaţa persoanelor defavorizate. Primim cu bucurie voluntari din domenii diverse.

Dorim să oferim cele mai bune servicii pentru femeile şi copiii victime ale violenţei domestice, astfel încât furnizăm un program de pregătire tuturor voluntarilor.

Tuturor voluntarilor le este oferit un timp cu managerul nostru pentru a discuta despre modul în care se va desfăşura activitatea de voluntariat şi pentru a discuta despre nevoia de sprijin pe care o pot avea. Voluntarilor le sunt oferite oportunităţi informale periodice pentru a discuta despre contribuţiile lor.

Depinde de ce îi motivează. A face voluntariat la Casa Ioana înseamnă a face o diferenţă (directă sau indirectă) pentru femeile şi copiii cărora le oferim suport. Îşi pot dezvolta abilităţi noi, devin creativi. Ei pot simţi satisfacţie jucând un rol pozitiv în viaţa altcuiva.
În cazul în care sunt în căutarea unui loc de muncă, ei vor să câştige experienţă şi abilităţi pentru CV-ul lor. Noi apreciem voluntarii noştri şi dorim ca aceştia să aibă câştiguri în urma acestei experienţe.
Suntem bucuroşi să oferim referinţe pentru voluntarii care ne-au fost alături o anumită perioadă de timp.

Suntem flexibili în ceea ce priveşte orarul deoarece mulţi oameni au şi alte angajamente în afara activităţii de voluntariat.
Alte roluri ar putea implica un număr minim de ore disponibile pe săptămână.